Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Ο Διόνυσος στο Εθνικό κτηματολόγιο
Ο Δήμος μας είναι μία από τις 107 νέες περιοχές που εντάσσονται στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει κτηματολόγιο. Από την ίδρυση του ελληνικού κράτους η δημιουργία εθνικού κτηματολογίου αποτελούσε μια μεγάλη αναγκαιότητα.Η απουσία του δημιούργησε όχι μόνο σοβαρές δυσκολίες στην προσπάθεια ανάπτυξης της χώρας, αλλά και μεγάλα προβλήματα καταπατήσεων, αυθαίρετης δόμησης, πυρκαγιών δασών και πολλών άλλων που ταλαιπωρούν τη χώρα μας μέχρι σήμερα. Το εθνικό κτηματολόγιο αποτελεί βασική παράμετρο για τον ορθολογικό σχεδιασμό των χρήσεων του χώρου και την καλύτερη αξιοποίηση των κοινωνικών και οικονομικών πόρων του τόπου μας.
Τί είναι το ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Το εθνικό κτηματολόγιο είναι μια γενική, ενιαία, συστηματική και πάντοτε ενημερωμένη καταγραφή, που περιλαμβάνει τη γεωμετρική περιγραφή και το ιδιοκτησιακό καθεστώς κάθε τμήματος γης. Στην Ελλάδα το Εθνικό Κτηματολόγιο συντάσσεται από την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε και σκοπεύει να αντικαταστήσει το ισχύον σύστημα μεταγραφών και τα Υποθηκοφυλακεία.
Μέχρι σήμερα έχουν καταχωρηθεί στο Κτηματολόγιο 8,4 εκατ. στρέμματα, έχουν καταγραφεί 6,0 εκατ. δικαιώματα και λειτουργούν 97 Κτηματολογικά Γραφεία. Με τις νέες περιοχές που θα ενταχθούν στο Εθνικό Κτηματολόγιο υπολογίζεται ότι θα καλυφτούν τα 2/3 του πληθυσμού της χώρας, Υπολογίζεται να κτηματογραφηθούν 3,1 εκατ. στρέμματα και να καταγραφούν 6,7 εκατ. δικαιώματα.
Με το εθνικό κτηματολόγιο
• Όλες οι ιδιοκτησίες καταγράφονται πλέον σε έναν μεγάλο και ενιαίο χάρτη που καλύπτει ολόκληρη την Ελλάδα. Όλες οι ιδιοκτησίες και οι πληροφορίες που τις συνοδεύουν περιέχονται σε έναν ενιαίο και "έξυπνο" ψηφιακό χάρτη με ενιαία και κεντρική διαχείριση.

• Το Κτηματολόγιο τηρείται και ενημερώνεται συνεχώς. Η εικόνα ενός ακινήτου που λαμβάνεται κάθε φορά από το Κτηματολόγιο είναι εγγυημένα επίκαιρη και αδιαμβισβήτητη.
• Το σύστημα καταγραφής / παρακολούθησης των ιδιοκτησιών μεταβάλλεται από ανθρωποκεντρικό σε γεωκεντρικό. Η φιλοσοφία της καταγραφής αλλάζει ριζικά, θεωρώντας σαν επίκεντρο το ακίνητο και όχι τον ιδιοκτήτη του. Η αναζήτηση ενός ακινήτου δεν ξεκινά πλέον από την αναζήτηση του εκάστοτε ιδιοκτήτη του, αλλά από το ίδιο το ακίνητο, το οποίο φέρει ολόκληρο το ιστορικό ιδιοκτησίας του.


Γιατί πρέπει να το στηρίξουμε;
Το εθνικό κτηματολόγιο (σύμφωνα με τις προθέσεις των συνταχτών του) θα επιτύχει τα εξής:
• Οριστική και χωρίς αμφισβητήσεις κατοχύρωση της ιδιοκτησίας των πολιτών προσφέροντας ασφαλή πληροφόρηση στους ενδιαφερόμενους για τα ακίνητα και τη νομική τους κατάσταση.
• Αμετάκλητη οριοθέτηση της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας, των δασών και του αιγιαλού
• Οι πληροφορίες του Κτηματολογίου θα παρουσιάζουν εξαιρετικά βελτιωμένες δυνατότητες προσπέλασης. Οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να έχει τις πληροφορίες που χρειάζεται για το ακίνητό του άμεσα, καταργώντας όλες τις μακροχρόνιες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνταν μέχρι τώρα, ενισχύοντας την διαφάνεια και την ασφάλεια στις μεταβιβάσεις της ακίνητης περιουσίας,περιορίζοντας ταυτόχρονα την γραφειοκρατία και απλοποιώντας την διαδικασία στις μεταβιβάσεις ακίνητης περιουσίας
• Την δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να εκσυγχρονίσει το μηχανισμό της, να αναβαθμίσει το σχεδιασμό των παρεμβάσεών της και να προσφέρει νέες υπηρεσίες στην κατεύθυνση της βελτίωσης της καθημερινής ζωής του πολίτη.
Που πρέπει να απευθυνθούμε
Το κτηματολογικό γραφείο για τον Διόνυσο, τον Άγιο Στέφανο και την Άνοιξη βρίσκεται στον Άγιο Στέφανο Σωκράτους και Πίνδου 1. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 210.81.41.447 και το fax 210.81.45.950.
Δέχεται από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8.30 πμ μέχρι τις 15.30 μμ.
Η προμήθεια των εντύπων γίνεται από όλα τα κτηματολογικά γραφεία και μπορεί κανείς να τα βρει και στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.ktimatologio.gr
Για πληροφορίες σχετικά με το κτηματολόγιο μπορεί κανείς να απευθυνθεί στον τετραψήφιο αριθμό 1015.
Η κατάθεση των εγγράφων μπορεί να γίνει μόνο στο οικείο κτηματολογικό γραφείο, ταχυδρομικά ή μέσω διαδικτύου.
Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων είναι μέχρι τις 30/9/2008 για τους κατοίκους εσωτερικού και μέχρι τις 31/12/2008 για τους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού.
Ποιοί έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης
Υποχρέωση για την υποβολή δήλωσης έχει κάθε ιδιοκτήτης εμπράγματου διακαιώματος επί οικοπέδου, ιδιοκτήτης χιλιοστών ή συνιδιοκτήτης ή επικαρπωτής, καθώς επίσης όσοι υπάγονται στις περιπτώσεις των μακροχρόνιων μισθώσεων (πάνω από εννέα χρόνια), χρονομεριστικής μίσθωσης (time-sharing), leasing ακινήτων, και γενικά όσοι έχουν δικαιώματα τα οποία εγγράφονται και σήμερα στα βιβλία μεταγραφών.
Για τις περιπτώσεις των υποθηκών τις δηλώσεις (για τις υποθήκες) έχουν υποχρέωση να κάνουν οι Τράπεζες.
Η δήλωση μπορεί να γίνει από τον κάθε διακαιούχο ή από τρίτο εξουσιοδοτημένο σχετικά πρόσωπο. Η εξουσιοδότηση είναι απλή ( χωρίς να χρειάζεται θεώρηση από Αστυνομικό τμήμα ή ΚΕΠ).
ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ
1) αποδεικτικό πληρωμής του «κτηματόσημου». Η πληρωμή γίνεται σε 13 μεγάλες τράπεζες και καταβάλλονται 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα συν 20 ευρώ ανά δικαίωμα για βοηθητικούς χώρους (γκαράζ και αποθήκες). Για την πληρωμή του κτηματόσημου συμπληρώνεται ειδικό έντυπο.
2) Απλή φωτοτυπία του τίτλου ή των τίτλων κτήσης του ακινήτου
3) Φωτοτυπία της ταυτότητας του δικαιούχου
4) Απλή φωτοτυπία κάποιου εγγράφου στο οποίο να δηλώνεται ο ΑΦΜ του δικαιούχου (φορολογική δήλωση, λογαριασμός ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λ.π.)
Επίσης προαιρετικά (αν ο δικαιούχος επιθυμεί και τα έχει ) μπορούν να προσκομιστούν και τα εξής:
5) Απλή φωτοτυπία του πιστοποιητικού μεταγραφής του τίτλου
6) Απλό φωτοαντίγραφο τοπογραφικού διαγράμματος του ακινήτου
Για τις ειδικές περιπτώσεις που το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου είναι πιό σύνθετο (π.χ. χρησικτησία ή κληρονομιά με διαθήκη κ.λ.π.) τότε απαιτούνται και κάποια επιπλέον έγγραφα.
Στον Διόνυσο (και ειδικότερα στην περιοχή της Ν. Αιολίδας) υπάρχει η ιδιομορφία ότι τα περισσότερα άρτια οικόπεδα έχουν σύσταση καθέτου συνιδιοκτησίας. Η δήλωση στο κτηματολόγιο γίνεται για ολόκληρο το οικόπεδο ( τα 1600 τ.μ. γενικά) και στη συνέχεια στα λοιπά πεδία συμπληρώνονται τα στοιχεία για το τμήμα στο οποίο ο κάθε ένας είναι συνιδιοκήτης.
Καλό είναι στην πίσω σελίδα, του σχετικού εντύπου, στις παρατηρήσεις να αναγράφεται το τμήμα του όλου οικοπέδου και το ποσοστό συνιδιοκτησίας .
Έχουμε υποχρέωση να υποβάλλουμε δήλωση για κάθε εμπράγματο δικαίωμα επί του οικοπέδου. Δηλαδή εάν υπάρχει σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας στην οποία δίνονται χιλιοστά σε αποθήκες και θέσεις στάθμευσης τότε υποβάλλουμε χωριστή δήλωση για κάθε ένα χωριστά. Εάν δεν υπάρχει σύσταση οριζοντίου δεν υποβάλλουμε χωριστή δήλωση.
Οι δηλώσεις για τους χώρους στάθμευσης που γίνονται για την έκδοση της οικοδομικής αδείας δεν αποτελούν εμπράγματο δικαίωμα και δεν γίνεται δήλωση.
Η διαδικασία σύμφωνα με τον Ν2308/95 και το σχέδιο νόμου για τη λειτουργία του κτηματολογίου είναι η ακόλουθη:
• Κήρυξη της περιοχής υπό κτηματογράφηση με απόφαση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, δημοσιεύσεις στον τύπο και κοινοποιήσεις στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ.
• Υποβολή δηλώσεων και τίτλων από του δικαιούχους των εγγραπτέων δικαιωμάτων
• Επεξεργασία Επεξεργασία δηλώσεων από τις διεπιστημονικές μελετητικές ομάδες (τοπογράφοι, νομικοί, δασολόγοι κλπ.) και σύνταξη κτηματολογικών διαγραμμάτων και πινάκων (Αποστολή ταχυδρομικώς κατ'οίκον, σε κάθε ιδιοκτήτη, αποσπασμάτων του προσωρινού κτηματολογικού πίνακα και διαγράμματος)

• Πρώτη ανάρτηση διαγραμμάτων και πινάκων

• Υποβολή ενστάσεων

• Εκδίκαση ενστάσεων και προσαρμογή διαγραμμάτων και πινάκων

• Δεύτερη ανάρτηση Υποβολή ενστάσεων

• Εκδίκαση ενστάσεων και τελική διαμόρφωση διαγραμμάτων και πινάκων
• Πρώτες εγγραφές στα κτηματολογικά βιβλία

Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας προβλέπεται να έιναι περίπου 10ετές. Σε πρώτη φάση και μετά την πρώτη ανάρτηση οι δικαιούχοι λαμβάνουν ένα πρώτο πιστοποιητικό το οποίο είναι ικανό για συναλλαγές.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. κ. Σουφλιά απλοποιήθηκε αρκετά η διαδικασία για την διόρθωση μη ηθελημένων λαθών, μιας και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «σκοπός μας δεν είναι η τιμωρία του πολίτη για μη ηθελημένο λάθος, αλλά η εξυπηρέτησή του».
Όσοι δεν υποβάλλουν δήλωση θα πληρώσουν πρόστιμο που κατά περίπτωση θα κυμαίνεται μεταξύ 50 και 1500 ευρώ. Αναμένεται η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης.
Και μια συμβουλή, καλό θα είναι οι δηλώσεις να γίνουν στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο που δεν προβλέπεται να υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας στο κτηματολογικό γραφείο, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να μπορούν να εντοπίσουν τυχόν λάθη ή να υπάρχει χρόνος για την προσκόμιση επιπλέον στοιχείων που μπορεί να απαιτούνται για την σωστή δήλωση.
Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαμαρτύρονται για τον χρόνο που επιλέχθηκε (καλοκαιράκι γαρ) για την υποβολή των δηλώσεων και ελπίζουν σε κάποια παράταση.
Λ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: