Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

ΡΑΠΕΝΤΩΣΑ

Ραπεντώσα, λέγεται και Ραπεντώζα, περιοχή (ανώμαλη κοιλάδα) στη ΒΑ πλευρά της Πεντέλης που διασχίζεται από τρία μεγάλα ρέματα, το ομώνυμο της Ραπεντώσας , τη βαθιά Χούνη και το ρέμμα Βάγια Νταρδίζα.
Η ονομασία Ραπεντώσα είναι αρβανίτικη και σημαίνει «τόπος των γουρουνιών». Αυτό δε πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση καθώς πολλά ονόματα της γύρω περιοχής προέρχονται από αρβανίτικες λέξεις όπως «Μπογιάτι» ο σημερινός Άγιος Στέφανος ή «Κιούρκα» οι σημερινές Αφίδναι.
Η Ραπεντώσα κράτησε το αρβανίτικο όνομά της. Δεν το άλλαξε γιατί και αυτή δεν άλλαξε, παρέμεινε και παραμένει ίδια. Η αλήθεια είναι πως τα μικρά σπίτια (νταμάκια) που έμεναν οι λατόμοι γκρεμίστηκαν και χτίστηκαν σύγχρονα σπίτια, επίσης η περιοχή απέκτησε ρεύμα, νερό και τηλέφωνο. Μέχρι εδώ καλά καθώς αυτό βέβαια στην πορεία του χρόνου ήταν αυτονόητο. Η Ραπεντώσα όμως παρέμεινε η πιό υποβαθμισμένη περιοχή του Διονύσου. Αποκομένη από τον υπόλοιπο Διόνυσο και τριγυρισμένη από βουνά και ρέματα. Ο δρόμος για την Ραπεντώσα είναι ένας και ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΕΝΑΣ ΕΝΝΟΥΜΕ ΕΝΑΣ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ.
Πέρυσι το χειμώνα δηλαδή, που έπεσε ένα δένδρο (η αλήθεια είναι ότι τώρα πια δεν έχουμε πολλά μετά τις καταστροφικές φωτιές του 1982, 1991 και 1998) περιμέναμε τα συνεργεία του δήμου να το κόψουν για να πάνε τα παιδιά στο σχολείο. Τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινητου να πηδάνε από την χαρά τους που θα χάσουν λίγες ώρες μάθημα και οι γονείς στο μπροστινό να αφρίζουν γιατί άργησαν να πάνε στις δουλειές τους.
Ας μη παραπονιέμαι όμως και ας μη γίνομαι πικρόχολος.
Η Ραπεντώσα είναι ο πρώτος οικισμός ή έστω απο τους πρώτους που έχει χαρακτηριστεί περιοχή ιδαιίτερου φυσικού κάλλους και προστατεύεται από ειδική νομοθεσία. Στη μικρή ρεματιά που αρχίζει από το Διόνυσο και καταλήγει στη χαράδρα της Ραπεντώσας υπάρχουν αρχαία ερείπια από το ναό του Απόλλωνα και ιερό του Διονύσου (εδώ πρωτολατρεύτηκε στην Αττική). ΒΑ- Ανατολικά του ιερού δίπλα στον εκεί καταρράκτη υπάρχει το ονομαζόμενο σπήλαιο του Διονύσου το οποίο μαζί με τη διπλανή πηγή και τον προ του σπηλαίου προϊστορικό οικισμό έχει χαρακτηριστεί με την Υ.Α. 21739/1628/9-8-1975 (ΦΕΚ 1063Β/75) περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Αλλά και εδώ η πηγή στέρεψε (κάποτε όλος ο συνοικισμός της Ραπεντώσας από εκεί ξεδίψαγε, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία), το ίδιο και ο καταρράκτης που έπεφτε στη ρεματιά από ύψος 20 μέτρων. Η φυσική ομορφιά του τοπίου μετά τις φωτιές έχει καταστραφεί, δεν την επισκέπτεται πια κανένας και έτσι χορτάριασε και έκλεισε το μονοπάτι. Περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, δεν παραπονιέμαι όμως, δεν θέλω να γίνομαι πικρόχολος η αλήθεια είναι πως εδώ τα καταφέρνουμε, όπως όπως βέβαια αλλά τα καταφέρνουμε. Για παράδειγμα οι δρόμοι μέσα στον οικισμό ήταν στενοί, εμείς όλοι οι κάτοικοι του οικισμού αφήσαμε ο καθένας για το δρόμο από ένα μέτρο από το οκόπεδό του και καθόλου δεν μας ένοιαξε. Τώρα αν διασταυρωθούν δύο αυτοκίνητα μπορούν να περάσουν.
Τα λεωφορεία έκαναν τέρμα στο πρώην στρατόπεδο Ντούνη, η διοίκηση του ΚΤΕΛ τότε έβαλε κάποια λεωφορεία δοκιμαστικά για να δει αν θα έρχονταν επιβάτες στη Ραπεντώσα. Αυτό το λύσαμε με συνοπτικές διαδικασίες, καθένας από εμάς έκοβε επτά (7) εισιτήρια, σε λίγο καιρό το λεωφορείο έκανε τέρμα στη Ραπεντώσα. Δεν είχαμε βέβαια πλατεία για να μπορεί να στρίψει το λεωφορείο, αλλά και αυτό λύθηκε καθώς κάποιο μηχάνημα που «πέρναγε» στην άκρη του οικισμού έκανε μια υποτυπώδη πλατεία, λίγο στη ζούλα σα να λέμε, αλλά το πρόβλημα λύθηκε. Μάλιστα μετά από λίγο καιρό μας έβαλαν και δύο μπασκέτες, όχι ακριβώς τη μιά απέναντι από την άλλη, αλλά αυτό δεν είχε καμία σημασία, όσο για τις ανησυχίες κάποιου παλιού συμμαθητή μου ότι έχει, η μία τουλάχιστον , γύρει πολύ και ότι μπορεί να πέσει και ότι μπορεί να χτυπήσει κάποιος, άδικα ανησυχεί, αν πέσει θα πέσει από την μεριά που είναι το ρέμα. (εκείνη τη μεριά είχαμε μπαζώσει, μέχρι τότε ας κοιμάται ήσυχος).
Ας μη παραπονιέμαι, ας μη γίνομαι πικρόχολος τίποτα από όλα αυτά δεν με ενοχλεί, πιό πολύ με ενοχλεί η τόσων χρόνων αδιαφορία. Όμως έχουμε στην περιοχή ακόμα δυνατότητες για να γίνουν πράγματα. Μπορούν να γίνουν. Και αδιανέμητα οικόπεδα υπάρχουν στα όρια του συνοικισμού, και δρόμο έστω δασικό δεύτερο μπορούμε να ανοίξουμε, και το μονοπάτι για τον καταρράκτη να καθαρίσουμε και τα δένδρα που κάηκαν θα ξαναγίνουν καθώς και μια σειρά από προβλήματα που έχει αυτός ο μικρός οικισμός μπορούν να λυθούν αρκεί να υπάρχει θέληση, πολιτική διάθεση, πείσμα.
Ραπεντώσα στα αρβανίτικα σημαίνει «τόπος των γουρουνιών».
Ας μη παραπονιέμαι όμως , ας μη γίνομαι πικρόχολος.
Η ονομασία Ραπεντώσα πιθανώς να προέρχεται και από την αρβανίτικη λέξη «Rrapi» (πλατάνι) και «Rapesi» (πλατάνια). Ραπεντώσα η περιοχή των πλατανιών.
ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΓΕΩΡΓΟΚΙΤΣΟΣ

ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ φεβρουάριος2008

« Σκουπιδιάρης θα γίνεις!» Με αυτά τα λόγια τελείωνε σχεδόν πάντα η «συζήτηση» του γείτονα με τον έφηβο γιο του για τις επιδόσεις του δεύτερου στο σχολείο. Πάνε 35 ολόκληρα χρόνια από τότε, όμως το θυμάμαι πάντα κάθε φορά που τίθεται το θέμα του επαγγελματικού προσανατολισμού. Όπως θυμάμαι και τον πατέρα μου να λέει πως «Η δουλειά δεν είναι ντροπή».
Δεν υπάρχουν επαγγέλματα Α και Β κατηγορίας. Υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν το επάγγελμά τους και το υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο και άνθρωποι αδιάφοροι ή αρνητικοί απέναντι σε αυτό που κάνουν.
Από την άλλη, υπάρχουν επαγγέλματα των οποίων ο τρόπος άσκησης έχει άμεσες επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο. Και εξηγούμαι.
Ο γιατρός που θα αντιμετωπίσει με προσοχή και φροντίδα τον ασθενή ως ξεχωριστό άτομο και όχι σαν μια ακόμα περίπτωση μέσα στην καθημερινότητα, υπηρετεί επάξια το επάγγελμα που έχει επιλέξει μένοντας πιστός στον όρκο του. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με τον οδοκαθαριστή που φροντίζει ώστε οι κοινόχρηστοι χώροι να είναι καθαροί και να αντανακλούν το επίπεδο του πολιτισμού μας.
Οι άνθρωποι που δουλεύουν στο Δήμο και είναι επιφορτισμένοι με την αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων λειτούργησαν με επαγγελματισμό και ευσυνειδησία. Δούλεψαν πολύ και δούλεψαν καλά. Δεν ήταν υποχρεωμένοι να το κάνουν. Υπερέβησαν κατά πολύ τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Δεν λογάριασαν ωράρια ή σωματική κούραση. Δεν επικαλέστηκαν φόρτο εργασίας, προσωπικές ή οικογενειακές υποχρεώσεις. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν και όπου χρειάστηκε να επέμβουν στα πλαίσια της πυροπροστασίας, ήταν εκεί. Αλλά και τα προηγούμενα χρόνια ενήργησαν με τον ίδιο τρόπο.
Ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και πώς να το κάνουν.
Ξέρουν ότι η κοινωνία μας, όλοι οι κάτοικοι του Διονύσου, εξαρτώνται από αυτούς. Ο ηλικιωμένος για να μην νιώσει αποκλεισμένος και μόνος, ο εργαζόμενος για να πάει στη δουλειά του… ο κάθε ένας από εμάς.
Τους ευχαριστούμε ! Να είναι πάντα καλά!
Μουστάκας Μιχάλης
pantoskairou@yahoo.com

ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ ιανουάριος 2008

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι, οτιδήποτε, τι θα ήταν αυτό;
Η γυναικεία φωνή από το ραδιόφωνο αποσπά την προσοχή. Το ερώτημα είναι ενδιαφέρον, το αποτέλεσμα δελεαστικό. Εδώ χρειάζεται σκέψη.
Είμαι στο αυτοκίνητο. Ο δρόμος είναι σχεδόν άδειος. Το μυαλό γρήγορα τρέχει σε άλλους δρόμους, πιο πολύπλοκους.
Θέλω ν’ αλλάξω εγώ .Ν’ αλλάξω όχι για τον εαυτό μου- δε με συγκινούν πλούτη, δόξα, ομορφιά. Ν’ αλλάξω για τους άλλους. Να γίνω ξανά μέλος μιας κοινωνίας και όχι άτομο ξεχωριστό, ικανοποιημένος μέσα στην απομόνωσή μου. Να σκέφτομαι το συνάνθρωπο πριν κάνω αυτό ή εκείνο. Η προσωπική μου ευτυχία να συναντάει την ευτυχία των ανθρώπων γύρω μου, του γείτονα, του συμπολίτη, του συνάνθρωπου.
Ν’ αλλάξω εγώ, εσύ, εμείς. Και μαζί μας ν’ αλλάξουν όλα αυτά που μας πληγώνουν. Η αυθαιρεσία, ο πλουτισμός με κάθε τρόπο, η κακογουστιά, ο ωχαδερφισμός, η ευθυνοφοβία, η υπεροψία, το «ξέρεις ποιος είμαι εγώ, ρε».
Να απαλλαγούμε από τη λογική της κλειδαρότρυπας που μας κατατρέχει. Από τους «Μεγάλους Αδερφούς» μέχρι τις φωτογραφίες με τις ιδιωτικές στιγμές του Ζαχόπουλου η απόσταση είναι μικρή. Τόσο μικρή που τη διανύσαμε, ως κοινωνία, χωρίς να το καταλάβουμε.
Πλησιάζω σπίτι. Βλέπω νερά-πολλά νερά να κατεβαίνουν την οδό Πεζοναυτών και να πλημμυρίζουν τη λεωφόρο Διονύσου. Μα δεν έχει βρέξει σκέφτομαι. Ακολουθώ την αντίστροφη διαδρομή και φτάνω μπροστά σε μια από τις νεοαναγειρόμενες πολυτελείς κατοικίες στη Σεμέλη. Τεχνικοί καθαρίζουν την πισίνα. Τα νερά της καταλήγουν στο δρόμο.
Αναρωτιέμαι: δε θα ενοχλεί τον ιδιοκτήτη να βλέπει τα νερά της πισίνας να πλημμυρίζουν το δρόμο μπροστά στο σπίτι και μετά τους υπόλοιπους δρόμους μέχρι τη λεωφόρο; Θα ξοδέψει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την αγορά της κατοικίας. Δε θα μπορεί άραγε να διαθέσει 500 ή 1000 ευρώ παραπάνω για να αδειάζει πιο συχνά το βόθρο του;
Τελικά είμαι αφελής ; Ή μήπως υπάρχει ελπίδα;
Μιχάλης Μουστάκας
pantoskairou@yahoo.com

Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Ο Διόνυσος στο Εθνικό κτηματολόγιο
Ο Δήμος μας είναι μία από τις 107 νέες περιοχές που εντάσσονται στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει κτηματολόγιο. Από την ίδρυση του ελληνικού κράτους η δημιουργία εθνικού κτηματολογίου αποτελούσε μια μεγάλη αναγκαιότητα.Η απουσία του δημιούργησε όχι μόνο σοβαρές δυσκολίες στην προσπάθεια ανάπτυξης της χώρας, αλλά και μεγάλα προβλήματα καταπατήσεων, αυθαίρετης δόμησης, πυρκαγιών δασών και πολλών άλλων που ταλαιπωρούν τη χώρα μας μέχρι σήμερα. Το εθνικό κτηματολόγιο αποτελεί βασική παράμετρο για τον ορθολογικό σχεδιασμό των χρήσεων του χώρου και την καλύτερη αξιοποίηση των κοινωνικών και οικονομικών πόρων του τόπου μας.
Τί είναι το ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Το εθνικό κτηματολόγιο είναι μια γενική, ενιαία, συστηματική και πάντοτε ενημερωμένη καταγραφή, που περιλαμβάνει τη γεωμετρική περιγραφή και το ιδιοκτησιακό καθεστώς κάθε τμήματος γης. Στην Ελλάδα το Εθνικό Κτηματολόγιο συντάσσεται από την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε και σκοπεύει να αντικαταστήσει το ισχύον σύστημα μεταγραφών και τα Υποθηκοφυλακεία.
Μέχρι σήμερα έχουν καταχωρηθεί στο Κτηματολόγιο 8,4 εκατ. στρέμματα, έχουν καταγραφεί 6,0 εκατ. δικαιώματα και λειτουργούν 97 Κτηματολογικά Γραφεία. Με τις νέες περιοχές που θα ενταχθούν στο Εθνικό Κτηματολόγιο υπολογίζεται ότι θα καλυφτούν τα 2/3 του πληθυσμού της χώρας, Υπολογίζεται να κτηματογραφηθούν 3,1 εκατ. στρέμματα και να καταγραφούν 6,7 εκατ. δικαιώματα.
Με το εθνικό κτηματολόγιο
• Όλες οι ιδιοκτησίες καταγράφονται πλέον σε έναν μεγάλο και ενιαίο χάρτη που καλύπτει ολόκληρη την Ελλάδα. Όλες οι ιδιοκτησίες και οι πληροφορίες που τις συνοδεύουν περιέχονται σε έναν ενιαίο και "έξυπνο" ψηφιακό χάρτη με ενιαία και κεντρική διαχείριση.

• Το Κτηματολόγιο τηρείται και ενημερώνεται συνεχώς. Η εικόνα ενός ακινήτου που λαμβάνεται κάθε φορά από το Κτηματολόγιο είναι εγγυημένα επίκαιρη και αδιαμβισβήτητη.
• Το σύστημα καταγραφής / παρακολούθησης των ιδιοκτησιών μεταβάλλεται από ανθρωποκεντρικό σε γεωκεντρικό. Η φιλοσοφία της καταγραφής αλλάζει ριζικά, θεωρώντας σαν επίκεντρο το ακίνητο και όχι τον ιδιοκτήτη του. Η αναζήτηση ενός ακινήτου δεν ξεκινά πλέον από την αναζήτηση του εκάστοτε ιδιοκτήτη του, αλλά από το ίδιο το ακίνητο, το οποίο φέρει ολόκληρο το ιστορικό ιδιοκτησίας του.


Γιατί πρέπει να το στηρίξουμε;
Το εθνικό κτηματολόγιο (σύμφωνα με τις προθέσεις των συνταχτών του) θα επιτύχει τα εξής:
• Οριστική και χωρίς αμφισβητήσεις κατοχύρωση της ιδιοκτησίας των πολιτών προσφέροντας ασφαλή πληροφόρηση στους ενδιαφερόμενους για τα ακίνητα και τη νομική τους κατάσταση.
• Αμετάκλητη οριοθέτηση της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας, των δασών και του αιγιαλού
• Οι πληροφορίες του Κτηματολογίου θα παρουσιάζουν εξαιρετικά βελτιωμένες δυνατότητες προσπέλασης. Οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να έχει τις πληροφορίες που χρειάζεται για το ακίνητό του άμεσα, καταργώντας όλες τις μακροχρόνιες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνταν μέχρι τώρα, ενισχύοντας την διαφάνεια και την ασφάλεια στις μεταβιβάσεις της ακίνητης περιουσίας,περιορίζοντας ταυτόχρονα την γραφειοκρατία και απλοποιώντας την διαδικασία στις μεταβιβάσεις ακίνητης περιουσίας
• Την δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να εκσυγχρονίσει το μηχανισμό της, να αναβαθμίσει το σχεδιασμό των παρεμβάσεών της και να προσφέρει νέες υπηρεσίες στην κατεύθυνση της βελτίωσης της καθημερινής ζωής του πολίτη.
Που πρέπει να απευθυνθούμε
Το κτηματολογικό γραφείο για τον Διόνυσο, τον Άγιο Στέφανο και την Άνοιξη βρίσκεται στον Άγιο Στέφανο Σωκράτους και Πίνδου 1. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 210.81.41.447 και το fax 210.81.45.950.
Δέχεται από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8.30 πμ μέχρι τις 15.30 μμ.
Η προμήθεια των εντύπων γίνεται από όλα τα κτηματολογικά γραφεία και μπορεί κανείς να τα βρει και στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.ktimatologio.gr
Για πληροφορίες σχετικά με το κτηματολόγιο μπορεί κανείς να απευθυνθεί στον τετραψήφιο αριθμό 1015.
Η κατάθεση των εγγράφων μπορεί να γίνει μόνο στο οικείο κτηματολογικό γραφείο, ταχυδρομικά ή μέσω διαδικτύου.
Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων είναι μέχρι τις 30/9/2008 για τους κατοίκους εσωτερικού και μέχρι τις 31/12/2008 για τους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού.
Ποιοί έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης
Υποχρέωση για την υποβολή δήλωσης έχει κάθε ιδιοκτήτης εμπράγματου διακαιώματος επί οικοπέδου, ιδιοκτήτης χιλιοστών ή συνιδιοκτήτης ή επικαρπωτής, καθώς επίσης όσοι υπάγονται στις περιπτώσεις των μακροχρόνιων μισθώσεων (πάνω από εννέα χρόνια), χρονομεριστικής μίσθωσης (time-sharing), leasing ακινήτων, και γενικά όσοι έχουν δικαιώματα τα οποία εγγράφονται και σήμερα στα βιβλία μεταγραφών.
Για τις περιπτώσεις των υποθηκών τις δηλώσεις (για τις υποθήκες) έχουν υποχρέωση να κάνουν οι Τράπεζες.
Η δήλωση μπορεί να γίνει από τον κάθε διακαιούχο ή από τρίτο εξουσιοδοτημένο σχετικά πρόσωπο. Η εξουσιοδότηση είναι απλή ( χωρίς να χρειάζεται θεώρηση από Αστυνομικό τμήμα ή ΚΕΠ).
ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ
1) αποδεικτικό πληρωμής του «κτηματόσημου». Η πληρωμή γίνεται σε 13 μεγάλες τράπεζες και καταβάλλονται 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα συν 20 ευρώ ανά δικαίωμα για βοηθητικούς χώρους (γκαράζ και αποθήκες). Για την πληρωμή του κτηματόσημου συμπληρώνεται ειδικό έντυπο.
2) Απλή φωτοτυπία του τίτλου ή των τίτλων κτήσης του ακινήτου
3) Φωτοτυπία της ταυτότητας του δικαιούχου
4) Απλή φωτοτυπία κάποιου εγγράφου στο οποίο να δηλώνεται ο ΑΦΜ του δικαιούχου (φορολογική δήλωση, λογαριασμός ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λ.π.)
Επίσης προαιρετικά (αν ο δικαιούχος επιθυμεί και τα έχει ) μπορούν να προσκομιστούν και τα εξής:
5) Απλή φωτοτυπία του πιστοποιητικού μεταγραφής του τίτλου
6) Απλό φωτοαντίγραφο τοπογραφικού διαγράμματος του ακινήτου
Για τις ειδικές περιπτώσεις που το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου είναι πιό σύνθετο (π.χ. χρησικτησία ή κληρονομιά με διαθήκη κ.λ.π.) τότε απαιτούνται και κάποια επιπλέον έγγραφα.
Στον Διόνυσο (και ειδικότερα στην περιοχή της Ν. Αιολίδας) υπάρχει η ιδιομορφία ότι τα περισσότερα άρτια οικόπεδα έχουν σύσταση καθέτου συνιδιοκτησίας. Η δήλωση στο κτηματολόγιο γίνεται για ολόκληρο το οικόπεδο ( τα 1600 τ.μ. γενικά) και στη συνέχεια στα λοιπά πεδία συμπληρώνονται τα στοιχεία για το τμήμα στο οποίο ο κάθε ένας είναι συνιδιοκήτης.
Καλό είναι στην πίσω σελίδα, του σχετικού εντύπου, στις παρατηρήσεις να αναγράφεται το τμήμα του όλου οικοπέδου και το ποσοστό συνιδιοκτησίας .
Έχουμε υποχρέωση να υποβάλλουμε δήλωση για κάθε εμπράγματο δικαίωμα επί του οικοπέδου. Δηλαδή εάν υπάρχει σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας στην οποία δίνονται χιλιοστά σε αποθήκες και θέσεις στάθμευσης τότε υποβάλλουμε χωριστή δήλωση για κάθε ένα χωριστά. Εάν δεν υπάρχει σύσταση οριζοντίου δεν υποβάλλουμε χωριστή δήλωση.
Οι δηλώσεις για τους χώρους στάθμευσης που γίνονται για την έκδοση της οικοδομικής αδείας δεν αποτελούν εμπράγματο δικαίωμα και δεν γίνεται δήλωση.
Η διαδικασία σύμφωνα με τον Ν2308/95 και το σχέδιο νόμου για τη λειτουργία του κτηματολογίου είναι η ακόλουθη:
• Κήρυξη της περιοχής υπό κτηματογράφηση με απόφαση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, δημοσιεύσεις στον τύπο και κοινοποιήσεις στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ.
• Υποβολή δηλώσεων και τίτλων από του δικαιούχους των εγγραπτέων δικαιωμάτων
• Επεξεργασία Επεξεργασία δηλώσεων από τις διεπιστημονικές μελετητικές ομάδες (τοπογράφοι, νομικοί, δασολόγοι κλπ.) και σύνταξη κτηματολογικών διαγραμμάτων και πινάκων (Αποστολή ταχυδρομικώς κατ'οίκον, σε κάθε ιδιοκτήτη, αποσπασμάτων του προσωρινού κτηματολογικού πίνακα και διαγράμματος)

• Πρώτη ανάρτηση διαγραμμάτων και πινάκων

• Υποβολή ενστάσεων

• Εκδίκαση ενστάσεων και προσαρμογή διαγραμμάτων και πινάκων

• Δεύτερη ανάρτηση Υποβολή ενστάσεων

• Εκδίκαση ενστάσεων και τελική διαμόρφωση διαγραμμάτων και πινάκων
• Πρώτες εγγραφές στα κτηματολογικά βιβλία

Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας προβλέπεται να έιναι περίπου 10ετές. Σε πρώτη φάση και μετά την πρώτη ανάρτηση οι δικαιούχοι λαμβάνουν ένα πρώτο πιστοποιητικό το οποίο είναι ικανό για συναλλαγές.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. κ. Σουφλιά απλοποιήθηκε αρκετά η διαδικασία για την διόρθωση μη ηθελημένων λαθών, μιας και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «σκοπός μας δεν είναι η τιμωρία του πολίτη για μη ηθελημένο λάθος, αλλά η εξυπηρέτησή του».
Όσοι δεν υποβάλλουν δήλωση θα πληρώσουν πρόστιμο που κατά περίπτωση θα κυμαίνεται μεταξύ 50 και 1500 ευρώ. Αναμένεται η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης.
Και μια συμβουλή, καλό θα είναι οι δηλώσεις να γίνουν στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο που δεν προβλέπεται να υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας στο κτηματολογικό γραφείο, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να μπορούν να εντοπίσουν τυχόν λάθη ή να υπάρχει χρόνος για την προσκόμιση επιπλέον στοιχείων που μπορεί να απαιτούνται για την σωστή δήλωση.
Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαμαρτύρονται για τον χρόνο που επιλέχθηκε (καλοκαιράκι γαρ) για την υποβολή των δηλώσεων και ελπίζουν σε κάποια παράταση.
Λ.Φ.